Eräs asiakas totesi, että hän menettää hermonsa, jos kuulee vielä yhdenkin kehotuksen syödä vain salaattia painoa pudotettaessa.
Niinpä. Kaikki sen tietävät, että salaattia pitäisi syödä ja herkut täytyy jättää ihan kokonaan pois, jos mielii saada vyön paremmin kiinni. Tai niin ainakin mielikuvat terveellisestä syömisestä meille kertovat. Mutta ei se pelkkä salaatti autuaaksi tee eikä herkuttelua ole pakko kokonaan lopettaa. Salaatti on vain yksi osa terveyttä tukevaa ruokavaliota, mutta huomion arvoista on se, että salaattiakin voi syödä liikaa. Ja mikään ruoka-aine liiaksi syötynä ei ole terveydelle ja hyvinvoinnille hyväksi; ei salaatti eikä turkinpippurit. Tai makkara.

Ravintoneuvonta sanana voi kuulostaa tylsältä, itsestään selvältä ja hyvinkin utopistiselta. Ja jos ravintoneuvonta-sanan eteen liittää vielä funktionaalisen-sanan, puhutaan todennäköisesti silloin lähimain joko hörhötieteestä tai avaruusteknologiasta.
Saanko kertoa, mitä funktionaalinen ravintoneuvontani oikeasti on?
Funktionaalisen ravintoneuvonnan taustalla on funktionaalinen lääketiede, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että kaikkien suositusten takana on ymmärrys ja tieto ihmisen anatomisesta ja fysiologisesta toiminnasta. Siinä yhdistyy monen eri tieteen alan tietoa mm. lääketiede (esim. sisätaudit, neurologia ja immunologia), biokemia, ravitsemustiede sekä genetiikka. Funktionaalinen lääketiede painottaa kehon oikean ja optimaalisen toiminnan merkitystä terveyden palauttamisessa ja sairauksien hoitamisessa (HUOM! Lääkärit hoitavat sairauksia, ei ravintoterapeutit tai -neuvojat!).
Funktionaaliseen ravintoneuvontaan kuuluu seuraavat kolme periaatetta.
1. Asiakkaan yksilöllisyys, eli jokainen ihminen nähdään biokemiallisena ja fysiologisena yksilönä, jolloin se mikä toimii kaverilla, ei välttämättä toimi sinulla.
2. Kehon epätasapainotilojen huomioiminen.
3. Kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa mieltä ja kehoa ei voida erottaa toisistaan.
Käytännössä nämä periaatteet tarkoittavat sitä, että vaikka kaksi asiakasta tulee hakemaan samaan ongelmaan apua ravintoneuvonnasta, voivat heille annetut ohjeet olla täysin erilaisia. Asiakkaan kohtaamisessa huomioidaan mm. vatsan toiminta, stressitasot sekä unirytmi ruokapäiväkirjasta saatujen tietojen lisäksi. Funktionaalinen ravintoneuvona ei ole vaihtoehtohoitoja, vaan se on perusterveydenhuoltoa täydentävää hoitoa.

Pitääkö sitä salaattia sitten syödä painoa pudottaessa tai jos haluaa lisätä hyvinvointia?
Kyllä, mutta lautaselta täytyy löytyä muutakin kuin vain salaattia, tomaattia, kurkkua ja maustamattomia broilerisuikaleita sekä maitorahkaa. Yksilöllisesti rakennettu ruokavalio juuri asiakkaan tarpeisiin on tärkeää, koska silloin huomioidaan mm. riittävä proteiinin saanti, hiilihydraattien määrä kulutukseen suhteutettuna sekä ennen kaikkea kuitujen riittävä saanti myös muistakin lähteistä kuin pelkästään ruisleivästä. Hyvinvointi ei löydy yksittäisestä ruoka-aineesta eikä varsinkaan yhdestä tietystä purkista, vaan se pitää rakentaa. Kokonaisuus on tärkeää.
Ruoka ja syöminen ei saa olla liian vaikeaa ja stressiä lisäävää. Herkuista puhuttaessa ensimmäisenä tulee usein mieleen sokeri, ja sokeri suurina määrinä ei kenellekään ole hyväksi. Runsasta valkoisen sokerin syöntiä on kaikkien hyvä vähentää, mutta kun se herkkuhetki tulee, on herkuista nautittava hyvällä omatunnolla ilman itsensä syyllistämistä. En usko täyteen nollatoleranssiin herkkujen suhteen, koska elämästä on nautittava, pieniä ja suuria iloja on juhlistettava. Syömisien liiallinen demonisointi ei ole hyväksi, vaan joskus esimerkiksi painonpudotusta voi auttaa tieto siitä, että perjantaisin on sallittua syödä Geisha-patukka tai annos jäätelöä, jos arkena pystyy tekemään toisenlaisia valintoja.
Mitä nämä toisenlaiset valinnat sitten ovat?
Tervetuloa ravintoneuvontaan, sieltä saat lisää tietoa.