top of page
Search

VATSA – HYVINVOINTISI KESKUS

Miten sinun vatsasi voi tänään? Turvottaako, laulaako se epämääräistä serenadia tai tuntuuko, että olisit nielaissut jalkapallon?


Erilaiset vatsaoireet ovat hyvin yleisiä, usein sinällään harmittomiakin (esimerkkinä turvotus tai ilmavaivat), mutta liian usein ne muuttuvat normaaliksi omassa arjessa, mitä se normaali sitten tarkoittakaan.



Vatsa on kuitenkin terveytemme ja hyvinvointimme keskus, kaiken alku ja juuri. Jos vatsa ei toimi, mikään ei toimi. Olet ehkä joskus kokenut pitkän matkustelun jälkeen ummettavan olon, tai matkustaessa etelän lämmössä saanutkin ikävän turistiripulin, mikä laittaa lomasuunnitelmat heti täysin uuteen uskoon. Nämä voivat olla elävän elämän esimerkkejä siitä, millainen vaikutus vatsan ei-toivottavalla toiminnalla on.


Mitä sitten vatsan normaali toiminta tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että vatsa tyhjenee joka päivä. Siis joka päivä, ei joka toinen tai 2 kertaa viikossa vaan viikon jokaisena päivänä ainakin kerran. Suolen hidastuneet liikkeet voivat kertoa mm. nestevajeesta, kuitujen puutteesta tai yllättäen hyvien rasvojen puutteesta yhtä hyvin kuin vaikkapa magnesiumin puutteesta. Muistathan, että kuituja saat muualtakin kuin vain ruisleivästä tai kaurapuurosta. Esimerkiksi marjat, kasvikset ja avokado ovat erinomaisia kuidun lähteitä. Syitä ummetukselle voi siis olla useita, mutta yhtä kaikki, syyt tulisi aina selvittää.


Tuotos sitten puolestaan kertoo omaa tarinaansa siitä, kuinka hyvin ruoka sisuksissasi sulaa, vai sulaako lainkaan. Pönttöön kurkkaaminen on ajoittain ihan hyvä teko, koska esimerkiksi kelluva kakka voi olla merkki rasvojen sulamattomuudesta tai selvät ruokapartikkelit pöntössä kielivät siitä, että ruoka ei sula. Se taas voi aiheuttaa ravintoainepuutoksia koko kehoon, aina aivoihin asti.



Vatsa, tarkemmin suolisto on portti ulkoisen maailman ja elimistömme välillä. Suoliston kunto pitkälti määrää sen, mitä ja millaisessa muodossa ruoka elimistöömme imeytyy. Toki on muistettava, että kaikki mitä laitamme iholle, kulkeutuu myös verenkierron välityksellä mm. maksaan, samoten kuin hengityksemme kautta kulkeutuu keuhkojen kautta elimistöömme mm. ympäristömyrkkyjä. Mutta sen, mitä suustasi alas laitat, ottaa suolisto vastaan. Se pilkkoo ja imeyttää, kuljettaa pois. Mutta pureskelemaan se ei pysty. Niinpä on hyvä muistaa, että hampaat meillä on vain ja ainoastaan suussa, ja niillä on tärkeä tehtävä ruoansulatuksen aloituksessa. Älä siis hotki ruokaasi, kuten labradorinnoutaja, vaan pureskele ruokasi rauhassa. Se on vatsaystävällinen teko.


Vatsan toimintaa vaikuttaa monet tekijät, mm. stressi, kilpirauhasen toiminta, allergiat, suoliston mikrobitasapaino ja kehosi ravitsemustila. Ravinnolla on suuri rooli vatsasi kannalta paitsi siinä, antaako se suoliston soluille tärkeitä rakennusaineita, mutta myös siinä, ärsytätkö tietämättäsi suolistoa jollakin ruoka-aineella. Esimerkiksi iltavoittoinen vatsan turvotus saattaa kertoa siitä, että jokin ruoka-aine ei vatsassasi sula, vaan aiheuttaa käymisreaktion. Jos tähän liittyy vielä ajoittain ei-niin-ruusuisia tuoksuja, voi olla, että ne vääränlaiset bakteerit paksusuolessasi pitävät kunnon bileitä. Tällainen epätasapainotila voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa ravintoainepuutoksia, jolloin voit tuntea itsesi esimerkiksi väsyneeksi.


Vatsaoireita ei tarvitse hävetä eikä niitä pidä vähätellä, vaan niihin voi saada apua ruokavaliomuutoksella. Muistathan kuitenkin, että äkillisissä, voimakkaissa kiputiloissa tai jos ulosteessa on verta, on tällöin käännyttävä heti lääkärin puoleen. Lääkärissä olisi myös hyvä selvittää mahdollisesti vatsaoireiden taustalla oleva sairaus, esimerkiksi keliakia, IBS tai tulehdukselliset suolistosairaudet tai mahdolliset allergiat ja intoleranssit, kuten laktoosi-intoleranssi.


Kuuntele vatsaasi. Sen viestit kertovat paljon kehosi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.


#ravintoneuvonta #ravintopauliina #vatsanhyvinvointi #toimivavatsa #kuidut

Recent Posts

See All
bottom of page